Çelebi Sultan Mehmed Camii

Çelebi Sultan Mehmed Camii, Antalya’nın merkez ilçelerinden Kepez’in Yeni Emek Mahallesi’nde bulunuyor. Osmanlı Mimarisi’nin tarzı ile günümüz çizgilerinin bütünleştiği, Türk İslam Sanatı’nın en güzel örneklerinin yer aldığı cami, 2018 yılında açılmıştır.

Avizesiz olma özelliğiyle Antalya’nın tek, Türkiye’nin ise 2. camisi olan Çelebi Sultan Mehmed Camii’nin tasarımı, 14. yüzyılın sonu ile 15. ve 16. yüzyılın geçiş dönemi Osmanlı Mimarisi esas alınarak yapılmıştır. 

Yaklaşık 5.000 kişinin aynı anda namaz kılabileceği caminin dış cephesinde, Manavgat Taşı, iç cephesinde ise Finike Limra Taşı kullanılmıştır. Caminin mukarnas işlemeli minberi, mihrabı ve ana bölüme girişi olan taç kapısı ise Marmara Mermeri’nden yapılmıştır. Mihrap ve minberde, 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı Mermer Sanatı desenleri kullanılmıştır. Mihrabın yanında, dev mumlar ile depremi ve binanın dengede olup olmadığını gösteren geleneksel denge taşı yer alır.

Caminin kubbesindeki, duvar fresklerindeki kalem işi ve hat desenleri de 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı Sanatı örneğinden izler taşımaktadır. Desenlerde, Akdeniz’in renkleri olan mavi ve turkuaz kullanılmıştır. 

Mermer, çini, çitekari, vitray, hat, nakkaş, kündekari gibi süsleme sanatlarının ustalıkla uygulandığı Çelebi Sultan Mehmed Camii’nde, incelikli ve titiz bir el işçiliği göze çarpmaktadır. Bu yönüyle cami, Türklerin İslam sanatına kazandırdığı zenginliklerin görülebileceği pek çok ayrıntıyı barındırmaktadır.

11 bin metrekaresi yeşil alan, 2 bin metrekaresi ibadet alanı ve 4 bin metrekaresi avlu bölümleri olmak üzere toplamda 17 bin metrekarelik alandan oluşan caminin bahçesine, zeytin ağaçları dikilmiştir. Batı avlusunda, 1753 yılında yapılan iki musluklu, aslı Bosna-Hersek Baş Çarşı'da yer alan Bosna Sebili, doğu avlusunda İstanbul Laleli Camii'nde bulunan, som mermerden yığma teknikle aslına uygun şekilde yapılan Laleli Camii Şadırvanı yer almaktadır.