İklim

Aynı anda hem kayak hem yüzme keyfi yapabileceğiniz Antalya, yılda ortalama 300 güneşli gün sayısı ile masmavi gökyüzünün ışıl ışıl parladığı eşsiz bir Akdeniz cenneti.

Dokuz ay boyunca denize girilebilen kent, ılıman iklimi sayesinde, yılın 12 ayı turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, Türkiye’nin nadir şehirlerinden birisi oluyor.

İklim

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Antalya’da, yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bu özelliği ile deniz ve sıcak deniz iklim sınıfına giren şehrin, daha iç kesimlerinde ve dağlık bölgelerinde, soğuk ve yarı- kara iklim tipi görülür.  

Ortalama sıcaklık, yaz aylarında 30 ile 34 derece arasındadır. Yaz mevsiminde öğle saatlerinde, 40 dereceyi aşan sıcaklar görülür. Ocak ayında ise sıcaklıklar, 9 ile 15 derece arasında değişmektedir. Şehir merkezinde, kar ve don gibi meteorolojik olaylar nadir görülürken, kar yağışları, rakımı yüksek yerlerde ve iç kesimlerde gerçekleşmektedir. 

Kıyı bölgelerinde yazların hem uzun hem de sıcak geçtiği Antalya’da, kış aylarında da sert soğuklarla karşılaşılmaz. Yıllık ortalama nispi nem oranının %64 civarında olduğu ilde, yazları yağmur görülmezken, sonbaharın ilk ayları ile aralık ve ocak aylarında, sağanak yağışlarla karşılaşılır. Ortalama 300 gün güneşli olan şehirde, yılın kısa bir döneminde hava kapalı ve yağışlıdır. 

Güneşli gün sayısının fazlalığı ve 18,7 derece yıllık sıcaklık ortalaması sayesinde Antalya, yılın 12 ayı turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Türkiye’nin nadir şehirlerinden birisidir. Yılda en az dokuz ay, denize girmek mümkündür. Yılın belli dönemlerinde aynı anda hem kayak hem yüzme keyfi yapmak olağandır. Uygun iklim koşullarının her mevsim; yüzme, dalış, su kayağı, yelken, rafting, yürüyüş, bisiklet, dağcılık, tırmanış gibi doğa sporlarının yapılmasına da izin vermesi, heyecan ve macera sevenlerin kenti tatil merkezi olarak görmesine sebep olur.

Antalya’nın bitki örtüsü, kısa boylu ve her mevsim yeşil kalan ağaçlardan oluşan makidir. Orman bakımından zengin olan bölgede, ağırlıklı olarak karaçam, kızılçam ve sedir ormanları yaygındır. Bu türlerin yanı sıra, köknar, ardıç, meşe, çınar, mersin, defne, akça kesme, ladin, zeytin gibi ağaçlara da rastlanır. Adeta bir yayla cenneti olan Antalya, renkli çiçeklerle kaplı yemyeşil çayırları ile, birçok endemik bitki türüne de ev sahipliği yapar.