Phellos Antik Kenti

Kaş ilçesinde bulunan Phellos Antik Kenti, Antiphellos’un kuzeydoğusunda, deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte, Fellen – Yayla Mevkii’nde, M.Ö. 4. yüzyılda kurulmuştur. 

Phellos, Antiphellos ile birlikte, Yunanca ada sahip birkaç Likya şehrinden biridir. ‘Taşlık Ülke’ anlamına gelen Phellos’un yerleşimi, çevresindeki dağlık bölgeye hakim ve düşmanların rahatlıkla görülebileceği bir sırt üzerinde yer almaktadır.

Kurulduğu çağlarda, önemli bir konumda olan Phellos Antik Kenti, Helenistik Dönem’de, kendi kurduğu liman kenti Antiphellos’un gelişimiyle, eski gücünü yitirmiştir. Tarihi geçmişi hakkında fazla bilgi bulunmayan kent, kalıntılarından anlaşıldığı kadarıyla, büyük bir yerleşim bölgesinden çok, bir savunma şehri niteliğindedir.  

Phellos Antik Kenti’nde, akropolü çevreleyen, yer yer poligonal tekniğin görüldüğü sur dışında, fazla buluntuya rastlamak mümkün değildir.  Yaklaşık 550 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde bir alana yayılan akropolis, bölgenin doğal oluşumu olan kireçtaşı bloklardan inşa edilmiş ve tümüyle surlarla çevrelenmiştir. Doğu ve güneydeki surlara bitişik kuleler, rektagonal tekniktedir. Akropolün batı kenarındaki aile mezarı, Likya Dönemi’nin ahşap ev mimarisini kayaya yansıtan en özgün örneklerden biridir. Akropolün kuzeyindeki vadinin içerisinde ve karşısındaki tepenin eteklerinde bulunan lahitler arasında, kaide, sanduka, kapak olmak üzere üç parçadan oluşan kabartmalı olanı, en ilgi çekici buluntular arasındadır. Lahitin bir yanında, mezar sahibinin tasviri vardır. Diğer yanlarında savaşçı ve kuş figürleri ile kabartmaları mevcuttur.

Likya, Helenistik ve Bizans Dönemleri’nden izler taşıyan Phellos Antik Kenti, çok katmanlı yapısıyla, tarih meraklılarını cezbetmektedir. Tüm çevreyi ayaklar altına alan panoramik manzarasıyla göz dolduran antik kenti, Kaş ziyaretiniz sırasında gezi rotanıza eklemenizi tavsiye ederiz.