Beydağları Sahil Milli Parkı

Beydağları Sahil Milli Parkı, Antalya’nın Sarısu Bölgesi’nden başlayarak, Akdeniz'e paralel olarak uzanan birinci dağ sırasını takip ediyor ve Kumluca ilçesi sınırlarındaki Gelidonya Burnu’na kadar uzanıyor. 1972 yılında milli park ilan edilen alanın yüz ölçümü, 31.165,88 hektar. Batı Torosları oluşturan genç Beydağları, kaya itibarıyla, başlıca serpantin ve kalkerden oluşuyor. 

Çok zengin bir bitki çeşitliliğine sahip alanın, kıyı bölgelerindeki kızılçam ormanları, yükseldikçe yerlerini sedir ve karaçam ormanlarına bırakıyor. Milli parkta, sadece bu bölgede yetişen, parka özgü endemik türlerden; sakız ağacı, sandal, defne, tesbih, yabani zeytin gibi yaklaşık bine yakın bitki türü bulunuyor.

Beydağları Sahil Milli Parkı’nda, birçok canlı türün varlığına rastlanıyor. Ayı, kurt, tilki, yaban keçisi, vaşak, sincap, oklu kirpi gibi kara memelilerinin yanında, şah kartal gibi yırtıcılar da mevcut. Kıyılarda nadiren de olsa Akdeniz Foku görülebiliyor. 3 tür endemik kelebeğin yaşam alanı parkta, Likya Semenderi de buraya özgü endemik türlerden. Caretta Caretta’ların yumurta bıraktığı Tekirova ve Çıralı Sahilleri, özel koruma altında.

Muhteşem güzellikte doğal plajlarıyla ve koylarıyla ünlü park, zengin florası ve faunası dışında, tarihe ışık tutan ören yerlerini de içinde barındırıyor. Antik Likya Bölgesi’nde yer alan milli parkta, Idyros, Olympos, Phaselis Antik Kentleri ve Likya'nın sönmeyen ateşi Chimera (Yanartaş) bulunuyor.  Ayrıca Adrasan Limanı ve Gagai, görülmesi gereken tarihi yerleşimler.

Türkiye’nin gözde tatil beldelerine ev sahipliği yapan Beydağları Sahil Milli Parkı’nda, Büyük Çaltıcak, Küçük Çaltıcak, Kargıcak, Beldibi, Göynük Kanyonu, Kındılçeşme, Yarıkpınar, Olympos, Çıralı, Ayışığı Parkı, Folklorik Yörük Parkı, Kemer, Çamyuva, Tekirova, Tahtalı Teleferik gibi günübirlik mola noktaları ve dinlenme alanları yer alıyor. 

Orman ve denizin kucaklaştığı, Akdeniz’in tüm güzelliklerini aynı çatı altında yaşama imkanı sunan parkta, kamp, doğa yürüyüşleri, piknik, deniz aktiviteleri, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü gibi faaliyetler yaparak, doğayla baş başa kalabilirsiniz. Arkeolojik geziler gerçekleştirerek, bölgenin tarihi ve kültürel dokusunu keşfedebilirsiniz.