Elmalı Müzesi

Geçmişten günümüze pek çok farklı uygarlığın yerleşim yeri olan Elmalı’yı ziyaret eden herkesin, bölgenin tarihsel değerini ve önemini keşfetmesi için görmesi gereken Elmalı Müzesi, ilçenin iki katlı Eski Hükümet Konağı’nın restore edilmesiyle kurulmuş ve 13 Haziran 2011 tarihinde ziyarete açılmıştır. 

2400 m2 kapalı alanda, sekiz adet teşhir salonu olan müzede, yörenin tarihsel zenginliğini gözler önüne seren birçok arkeolojik eser ve buluntular yer alır. Geç kalkolitik döneme ait Bağbaşı eserleri, Karataş Semahöyük’ün ilk tunç dönemi eserleri, Hacımusalar Höyüğü ve Karaçakır kazılarında ortaya çıkarılan eserler, Karaburun, Kızılbel ve Bayındır Tümülüsleri gibi kazılardan elde edilen buluntular, Geç Kalkolitik Dönem’e ve İlk Tunç Dönemi’ne ait mezar ve depolama kaplarından örnekler, Likya Şehir Sikkeleri, Roma İmparatorluk Sikkeleri, M.Ö. 5. yüzyıl Elmalı Definesi’ne ait imitasyon örnekler, ilçenin çevresinde bulunmuş Roma ve Bizans Dönemi’ne ait takılar, günlük hayata ait eşyalar, adak stelleri, lahit ve heykel parçaları müzede sergilenen en önemli eserler arasındadır. Müzenin 1. katındaki 4 ve 8 numaralı salonlarda, kendi orijinal ölçülerinde rekonstrüksiyonu yapılan Kızılbel ve Karaburun mezar odaları duvarlarının renkli resimleri yer almaktadır.

Müzenin 4000m2 genişliğindeki bahçesi ise açık teşhir alanı olarak düzenlenmiştir.  Burada, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemleri’ne ait mezar stelleri, lahitler, sunaklar, sütun parçaları ve mimari elemanlar sergilenmektedir. Müzenin bodrum katı ise eser depolarına ayrılmıştır.