Gelidonya Feneri

Akdeniz’in kılavuz fenerlerinden Gelidonya Deniz Feneri, Antalya’nın Kumluca ilçesinin Taşlık Burnu’nda, tarihi Likya Yolu’nda yer alıyor. 3 km. içeride bulunan fenerin, inşasına 1934 yılında başlanmış. 1936 yılında da fener hizmete açılmış.

Adını, Likya dilinde kırlangıç anlamına gelen Kaledonya’dan alan Gelidonya Feneri, 227 metre yüksekliğiyle, Türkiye kıyılarının en yüksek feneri olma özelliğini taşıyor. Akdeniz’in uçsuz bucaksız mavi sularını, yemyeşil bir tepeden seyreden fenerin, fener ve gardiyan binası, ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınmış. Sarp ve dik kayalıklar üzerinde kurulduğu için elektrik olmayan fenerde, ilk yıllarda gaz yağı, daha sonra LPG tüpü kullanılmış, 2017 yılında güneş enerjisi ile elektrik sağlayan sistem kurulmuş.

Bulunduğu noktanın doğasına gösterdiği uyumla, bir masal kahramanını andıran Gelidonya Feneri, dünyanın önemli yürüyüş rotalarından ‘Likya Yolu’nun güzergahındaki en çarpıcı manzaralardan birine sahip. Akdeniz’in çam ve adaçayı kokulu ormanı ile masmavi suların ahenkle buluştuğu fenerin yer aldığı burnun ön tarafında, dikine sıralanan, üzerinde yerleşimin olmadığı beş adalar yer alıyor. Adaların, Likya tarihinde önemli bir yeri var. Gelidonya Burnu, ters akıntılardan dolayı Antalya Körfezi’nin en tehlikeli yeri olarak biliniyor. Antik Dönemlerde birçok gemi, kayalara sürüklenerek batmış. Bu yüzden bölge zamanla, batıklarla kaplı sualtı mezarlığına dönüşmüş. 

Soluk kesen bir güzelliğe sahip fenerin nefis manzarası, 2007 yılında Türkiye'nin en güzel manzarası seçilmiş. Bu şahane görsellik, fotoğraf meraklılarına, özellikle gün doğumu ve gün batımında eşsiz kareler yakalama fırsatı veriyor. 

Araçla tam ulaşım olmayan Gelidonya Feneri’ne, 2 noktadan gidilebiliyor. Bunlardan ilki, Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Adrasan Gelidonya Feneri güzergahı. 12 km. uzunluğundaki yolun tamamını, orta zorluk seviyesine sahip parkurlardan yürümek gerekiyor. İkinci güzergah ise yaklaşık 8 km.uzunluğundaki Karaöz Mahallesi Mahallesi Gelidonya Feneri güzergahı. Bu güzergahın bir kısmını araçla, son bir saatlik kısmını da yürüyerek gitmek mümkün.